Premis Nacionals de Cultura 2024

Vicenta Ndongo, Raquel García-Tomàs i Mayte Martín, les protagonistes de la gala celebrada ahir al Casino l'Aliança del Poblenou, Barcelona. Amb molt d'orgull, la Fundació Xarxa vam poder assistir a l'acte de proclamació i lliurament dels Premis Nacionals de Cultura que atorga anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) amb la presència de Pere Aragonès, president de la Generalitat.

El plenari del CoNCA, format per la seva presidenta, Vinyet Panyella, i Margarida Troquet, Jordi Font, Tania Safura Adam, Jaume Ayats, Salvador Casals i Núria Iceta, va ser l'encarregat d'escollir els cinc reconeixements: L'actriu Vicenta Ndongo, l'artista visual Conrad Roset, la cantant i compositora Mayte Martín, el projecte Nilak i la compositora Raquel García-Tomás.

Una gala plena de cultura, ètica i art presentada per l'actriu Txe Arana i la dramaturga i directora teatral Denise Duncan, l'encarregada de dirigir-ho.

Finalment, incloem parts d'algunes intervencions merescudes de ser compartides i interioritzades.

"Un augment del pressupost dedicat a la cultura" i "unes millors condicions laborals per als treballadors del sector": "Sense una cosa i l'altra, el nostre ecosistema flaqueja". - Vinyet Panyella

"Era l'única afrodescendent de l'Institut del Teatre, vaig ser la primera a tot arreu, vaig ser pionera sense voler. No existia la paritat ni de dones ni de diversitat i no vaig tenir referents perquè no hi havia afrodescendents a Catalunya" - Vicenta Ndongo

"Aquest premi m'ha fet ser conscient atzarós del meu destí" - Raquel-García Tomàs.

Gràcies per invitar-nos i per ser partícips d'un acte qualificat de màxima distinció cultural del país i que valora el teixit i la cultura.

Fotografia de Lluís Hereu, president de la Fundació Xarxa. 

Terrassa, 31 de maig de 2024.